- Wellness
- от 13 юни 2024
5 противовъзпалителни храни, които трябва да ядеш редовно, според диетолог
Какви противовъзпалителни храни трябва да добавиш в чинията си за по-добро здраве?
Диетологът и здравният колумнист Софи Жанвие иска всички да научат за противовъзпалителната диета. Сред научно доказаните ѝ ползи? „Повече жизненост, по-добър храносмилателен комфорт, по-малко болки в ставите, по-стабилни нива на кръвната захар и поддържане на здравословно тегло. Идеален е за профилактика на здравето, но също и когато страдате от ендометриоза, екзема или акне.“ Хроничното възпаление наистина е източник на различни заболявания и здравословни проблеми.
Ето кои са 5-те противовъзпалителни храни, които да добавиш към твоята диета
Ядки
„Бадемите са добър източник на фибри, растителни протеини, минерали и антиоксиданти. Омега 3 са специфични мастни киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни и често имаме дефицит. Въпреки това, те насърчават производството на ценни противовъзпалителни вещества и действието им е благоприятно на сърдечно-съдово, дерматологично, когнитивно или ставно ниво. Накратко, той е ваш съюзник в случай на кожни проблеми, възпалителни заболявания и дори тревожност! За оптимална ефективност добавете и мазна риба към менюто два пъти седмично: риба тон, сьомга, сардини или скумрия осигуряват друга форма на противовъзпалителни Омега 3, допълващи тези в ядките.
Боровинки
„Тези малки плодове, подобно на техните братовчеди малини, касис и всички горски плодове като цяло, са бомби от антиоксиданти, които помагат в борбата срещу оксидативния стрес в нашите клетки. Това е важно, защото оксидативният стрес насърчава стареенето и предизвиква възпалителни реакции. Боровинките съдържат особено ефективен вид антиоксидант: полифеноли. Тяхното действие е изследвано многократно и способността им да блокират производството на определени провъзпалителни вещества е потвърдена.
Елда
„Това е новата киноа! Тази древна зърнена култура е звездата на момента. И разбираме защо: богата е на фибри, антиоксиданти, растителни протеини и е без глутен. Фибрите ни позволяват благоприятно да „храним“ добрите бактерии в нашата микробиота, които след това ще произвеждат противовъзпалителни вещества. И това не е всичко: Благодарение на съдържанието на фибри, тази зърнена култура има по-нисък гликемичен индекс от ориза или тестените изделия."
Кефир
„Тази ферментирала напитка съдържа естествени пробиотици, с други думи живи бактерии, които ще засадят нашия микробиом, помагайки му да бъде по-богат и по-разнообразен. Здравият микробиом обаче има много благоприятни ефекти върху нашето здраве: по-добро храносмилане, подсилен имунитет, здрава кожа, добро психическо здраве... Когато микробиотата е нарушена, това насърчава чревната пропускливост и следователно преминаването на ендотоксини в кръвта, което причинява възпалителна реакция."
Черен шоколад с 85% какао
„В крайна сметка получаваме най-вкусното и успокояващо! Казвам го високо и ясно; шоколадът е полезен за нашето здраве! Стига да изберете богато на какао и не много сладко. Всъщност съдържанието на какао ще бъде отговорно за неговите ползи. Това е хранително съкровище, тъй като има едно от най-богатите нива на антиоксиданти в растителния свят, минерали, фибри и теобромин, противовъзпалително вещество. Не се паникьосвайте, ако имате акне, 4 квадратчета черен шоколад с 85% какао няма да са проблемни, дори напротив! Обратно, млечният или белият шоколад са твърде сладки и могат да предизвикат възпаление.
Оригиналната статия се появи за първи път във Vogue France.
Списанието
Популярно
- от 30 октомври 2024