- Мода
- от 26 май 2022
Готвенето винаги ще е модерно
Линда Петкова за любовта към кулинарията и модата
Фотография: Никола Борисов Грим: Алина Манова
Коса: Стоян Кунев Ретуш: Иван Йонков
Някои срещи не са случайни. С Линда Петкова веднага намираме общ език (да, български, който тя говори перфектно!), благодарение на споделените ни пристрастия към хубавата здравословна храна и шопинга. Поводът е една много вкусна и красива иницитива на екипа на Answear, които организират международния фотоконкурс Art Food Inspirations и търсят най-апетитните и вдъхновяващи кадри в Instagram. Линда, заедно със Савина Николова и Мария Жекова е част от журито, което ще избере тримата победители. Наградите са повече от привлекателни – голямата е на стойност 1500 лева, а има и още две допълнителни от по 250 лева.
Мотото на конкурса Art Food Inspirations е "Животът е вкусен, покажи ни го!", крайният срок за участие е 30 юни.
Ето как може да се включите в Instagram:
Как да спечелите 1500 лв.
от най-вкусната си снимка? 1. Направете снимка, вдъхновена от момент, свързан с храната 2. Добавете кратко описание на историята зад нея 3. Качете я в Instagram и не забравяйте да добавите #foodspirationBG и да тагнете @answear_bg на снимката Пълните правила може да намерите тук.
|
Междувременно, решихме да разберем какво вдъхновява самата Линда Петкова за кулинарни приключения, кои са критериите, по които ще оценява участниците в конкурса на Answear и какво би направила с наградата, ако беше на мястото на победителя.
Кога за първи път усети магията на кулинарията?
Майка ми обичаше да готви. Тя е диетолог, работеше в болница. Ние пък от своя страна обожавахме да ѝ помагаме с готвенето през уикенда, печахме сладкиши, правехме торти. Така че съм наследила тази любов към кулинарията от нея.
А спомняш ли си кое e първото българско ястие, което опита и много ти хареса?
Кисело зеле. Със свински джолан – това е нещо доста специфично за тук и никога не бях опитвала подобно ястие. Много ми хареса.
Каква е личната ти история и мотивацията да превърнеш кулинарията в своя професия?
Започнах да се занимавам с това сравнително наскоро – преди пет години. Причината е, че всичките ми деца имат нетолерантност към глутен, а средната ми дъщеря страда от диабет. Затова трябваше да готвя от нулата и да избирам всички съставки така, че тя да може да яде сладкиши например. Постепенно това се превърна в по-сериозно занимание, защото други майки ме молеха да правя торти за рождените дни на децата им и така неусетно започнах с бизнеса, който днес е моята сладкарница Amelie Sweet Shop.
Кажи ни някои тайни от кухнята на твоята кухня – съвети или техники, които би споделила с читателите ни?
Мога да кажа, че много от тортите, които ядем сега изобщо не са традиционни. Класиката яйца-масло-брашно-захар вече е малко старомодна и рядко я виждаме в сладкишите, които правим. Използваме много сурови съставки. Опитвам се да експериментирам повече – има много интересни и вкусни възможности да направиш торта без брашно или захар и тя да е далеч по-здравословна.
Какъв е твоят моден стил в кухнята, какво обичаш да носиш?
Със сигурност нещо удобно, защото постоянно се цапам. Имам шоколад в косата, обувките ми са омацани с тесто. Модата минава малко на заден план, удобството е най-важното.
Нека да поговорим за конкурса Art Food Inspirations. Какви ще са твоите критерии за оценка на участниците?
От участието си в “Мастършеф” научих, че половината от вкуса е презентацията. Разбира се, за мен е важно и храната да е здравословна. Така че, ще търся снимки на ястия, които хващат окото, аранжирани са красиво и са приготвени с полезни съставки.
А ако ти беше участник, с каква снимка щеше да се включиш в конкурса?
Със сигурност със снимка на торта! Парче торта в красива чиния, аранжирано може би с плодове или сметана – нещо, което изпъква, но не отвлича вниманието от чистите съставки в рецептата.
Ако беше на мястото на победителя, как би използвала наградата?
Answear имат такъв огромен избор, много ми харесва модата и стила, който предлагат! Така че сигурно ще си купя още рокли. А също и няколко плата за сервиране и презентиране на торти!
Списанието
